SCRIPT Manifesto
Steve's Complete Requirements for Investment Project Techniques
SCRIPT Manifesto!
Stephen Devaux's Volledige Vereisten voor Investerings- Project Technieken Stephen Devaux, President, Analytisch Projectmanagement; Auteur, Docent & Adviseur 19 november 2024
De invloed van Stephen Deveau op projectmanagement en academisch schrijven
Stephen Deveau, een gerenommeerde auteur en expert op het gebied van projectmanagement, heeft met zijn werk een aanzienlijke bijdrage geleverd aan zowel de praktijk als de theorie van projectbeheersing. Zijn publicaties, waaronder het invloedrijke boek "Management Projects as Investment" (2015), hebben talloze professionals geïnspireerd en ondersteund bij het succesvol plannen, uitvoeren en evalueren van projecten.
Dit essay beoogt een diepere duik te nemen in de specifieke impact van Deveau's werk, met bijzondere aandacht voor zijn 22-puntenmanifest. Door deze punten nauwkeurig te analyseren, kunnen we een beter begrip verkrijgen van de onderliggende principes die ten grondslag liggen aan succesvol projectmanagement en de wijze waarop deze principes kunnen worden toegepast in verschillende contexten.
De auteur van dit essay geeft aan dat Deveau's boek "Management Projects as Investment" een cruciale rol heeft gespeeld bij het eigen academische traject. Niet alleen heeft het boek geleid tot een verbeterde aanpak van projecten, maar het heeft ook de auteur geïnspireerd om zelf wetenschappelijke publicaties te produceren. Deze persoonlijke ervaring onderstreept de praktische relevantie en inspirerende kracht van Deveau's werk.
1 Alle projecten zijn investeringen
Alle projecten zijn investeringen en dienen als zodanig te worden gedefinieerd! Dit zal leiden tot verbeterde technieken om meer waarde uit deze projecten te genereren. Ook zal dit de bereidheid van organisaties (en CFO's!) verhogen om projectmanagement-technieken over te nemen en de status (en salarissen!) van opgeleide projectmanagers vergroten.
2 De scope levert de investeringswaarde
De scope levert de investeringswaarde. Alle projecten worden alleen ondernomen en gefinancierd als de scope naar verwachting meer waarde zal genereren of toevoegen dan de projectkosten.
3 Het doel van alle projectmanagement
moet zijn de meest significante waarde te leveren. Het doel van alle projectmanagement moet zijn om de meest significante scope-waarde te leveren tegen de laagste kosten, met andere overwegingen (juridisch, moreel, cashflow, opportuniteitskosten, etc.) gelijkblijvend.
4 Alle projecten duren net zo lang als hun langste pad
ALLE projecten duren net zo lang als hun langste pad van activiteiten, beperkingen en andere kritieke padvertragingen. Daarom MOET kritieke pad planning, een projectmanagement-techniek die al meer dan een halve eeuw bestaat, worden gebruikt als projectduur essentieel is.
5 Projectduur beïnvloedt investeringswaarde
Projectduur beïnvloedt investeringswaarde, en soms projectkosten, door versnelling/vertraging van het kritieke pad naar waardegeneratie door scope-oplevering. De waarde van het project dient te worden geschat op basis van een geplande voltooiingsdatum, en de toegevoegde waarde van eerdere oplevering of verloren waarde door latere voltooiing dient te worden gespecificeerd.
6 Alle drie de zijden van de Driehoek van Drievoudige Beperking
Alle drie de zijden van de Driehoek van Drievoudige Beperking (Scope/Tijd/Kosten) dienen te worden gewaardeerd als waarde of Kosten, waardoor beslissingen en afwegingen mogelijk worden.
7 De project-niveau waarde-afbakening
De project-niveau waarde-afbakeningsstructuur (VBS) specificeert welke activiteiten verplicht (M) zijn en welke optioneel (O) zijn (niet anders dan de MoSCoW-techniek), maar gaat een stap verder door de toegevoegde waarde van elk werkpakket van optionele scope te schatten. Dit helpt te verzekeren dat geen werk wordt uitgevoerd dat minder toevoegt dan zijn Werkelijke Kosten (een situatie die veel te vaak voorkomt!).
8 Het programma-niveau waarde-afbakening
Het programma-niveau waarde-afbakeningsstructuur (PgVBS) is veel kritischer dan de project-niveau VBS. Naast andere voordelen stelt een PgVBS die bij aanvang wordt ontwikkeld door de belangrijkste belanghebbenden, door onderhandeling een eensluidende visie op scope-voordelen en prioriteiten vast voor toekomstige besluitvorming. Bovendien is het sequencen van projecten op programmaniveau veel meer discretionair en dient gebaseerd te zijn op het maximaliseren van de waarde van het hele programma door (a) elk project aan te wijzen als waarde-genererend [G], waarde-mogelijk makend [E], waarde-ontstekend [K] of een combinatie van de drie, en (b) de waarde te schatten die wordt gegenereerd, mogelijk gemaakt en ontstoken. De volgorde van projecten dient te worden geoptimaliseerd op basis van gemaximaliseerde programmawinst of het programma DIPP door de interacties van de projectbijdragen aan programmawaarde.
9 De Complexe DIPP
De Complexe DIPP is gebaseerd op de oorspronkelijke DIPP-formule uit 1992: DIPP = (TPCM – OC – SW) ÷ (Cost ETC – PTC), waarbij TPCM de totale projectbijdragemarge uit alle bronnen is, OC de opportuniteitskosten, CW de kannibaliseringswaarde (restwaarde), Cost ETC de toekomstige kosten om de TPCM te genereren, en PTC de projectbeëindigingskosten. Hoewel niet al deze gegevens hoeven te worden bijgehouden gedurende het project, moeten ze worden geanalyseerd als problemen leiden tot de overweging het project te staken (d.w.z. als de Tracking DIPP nadert tot 1.0).
10 De Tracking DIPP
De Tracking DIPP = ($verwachte waarde van scope ± $waarde/kosten van versnelling/vertraging) ÷ ($Cost ETC). Deze vereenvoudigde vorm van de DIPP sluit termen uit zoals PTC die significant zouden worden als projectbeëindiging wordt overwogen. De noemer van de Geplande DIPP Baseline (Geplande $Cost ETC) vult EVM's PV (BCWS) aan. De Geplande DIPP Baseline zal stijgen gedurende de projectduur terwijl de noemer ($Cost ETC) krimpt.
11 De DIPP Voortgangsindex (DPI)
De DIPP Voortgangsindex (DPI) = Werkelijke DIPP ± Geplande DIPP. Invoer van EVM van CPI- en SPI-gebaseerde schatting-tot-voltooiing kan worden gebruikt om de werkelijke DIPP te berekenen.
12 De Portfolio DIPP
De Portfolio DIPP is de gecombineerde DIPP van alle projecten in de portfolio. Dit dient de basis te zijn voor het evalueren van de project/programmaportfolio van de organisatie en multi-project middelentoewijzing over alle projecten gericht op het optimaliseren van de portfolio DIPP.
13 Kritiek Pad Vertraging
Kritiek pad vertraging is de tijd waarmee een activiteit, beperking of andere factor de projectvoltooiing vertraagt (en dus de scope-waardegeneratie, -mogelijkmaking of -ontsteking). Hoewel slechts door enkele projectmanagement-softwarepakketten berekend, is het een onschatbaar meetinstrument voor het comprimeren van projectduur, zowel vooraf als tijdens de uitvoering wanneer vertraging optreedt.
14 Vertraging Kosten
Vertraging Kosten is het bedrag aan projectwinst (ROI) dat verloren gaat door de kritieke pad vertraging van een activiteit, beperking of andere vertragingsfactor. Het is een kostbaar instrument voor projectmanagers om aanvullende middelen te rechtvaardigen ter vermindering van vertragingskosten.
15 Werkelijke Kosten van Werk (WKW)
Werkelijke Kosten van Werk (WKW) = de vertragingskosten van een activiteit + haar middelenkosten. Vaak kan de WKW van een activiteit worden verlaagd door de middelenkosten te verhogen met minder dan de verlaging van de vertragingskosten.
16 Netto Toegevoegde Waarde (NTW)
Netto Toegevoegde Waarde (NTW) = de toegevoegde waarde van een optionele activiteit (uit de VBS) minus haar WKW. Activiteiten met een negatieve NTW moeten worden geschrapt of anders worden uitgevoerd om een positieve NTW te verkrijgen.
17 De Verdubbelde Middelen Geschatte Duur (VMGD)
De Verdubbelde Middelen Geschatte Duur is een eenvoudige maatstaf voor de elasticiteit van een activiteitsduur in reactie op toegevoegde middelen. Het antwoord op de vraag: "Wat zou de duur van deze activiteit worden als we de middelen erop verdubbelden?"
18 Middelenbeschikbaarheid Vertraging (MBV)
Middelenbeschikbaarheid Vertraging (MBV) is de kritieke pad vertraging veroorzaakt door een specifieke middelenbeperking.
19 MBV Kosten
MBV kosten zijn de projectwinst (ROI) die waarschijnlijk verloren gaat door de vertragingskosten van een beperkende middel.
20 De Kosten van Effenen met Onopgeloste Knelpunten (KEONK)
De Kosten van Effenen met Onopgeloste Knelpunten (KEONK) zijn de MBV kosten van een specifiek middel over een of meer projecten in een bepaalde periode. Het is het instrument om personeelsniveaus te beoordelen op basis van verloren winst over projecten en om de aanschaf van meer van die specifieke middelen te rechtvaardigen.
21 De ALAP SPI
De ALAP SPI is de Schedule Performance Index (SPI) met mijlpalen verplaatst naar de late finish van de planning, waar er nul totale float (TF) is om het belang van op schema voltooien te verstoren.
22 De Float Verbranding
De float verbranding index (FBI) meet hoe snel een pad zijn vrije float (VF) verbruikt in vergelijking met hoe snel het dit KAN doen ZONDER kritiek te worden.
Conclusie
Stephen Deveau's werk, en in het bijzonder zijn 22-puntenmanifest, vormt een waardevolle bron van kennis en inspiratie voor iedereen die betrokken is bij projectmanagement. Door de principes uit dit manifest kritisch te analyseren en te evalueren, kunnen we een beter begrip krijgen van de factoren die bijdragen aan projectsucces.
Ondertussen zou ik PMO's willen adviseren om bovenstaande (of geselecteerde onderdelen) te gebruiken als een checklist voor projectmanagers voor de programma's en projecten in hun organisatie die baat kunnen hebben bij deze benaderingen.